استفاده از تنور گازی مبتکر میتواند سالانه مانع هیزم شدن ۸ میلیون مترمکعب از چوب جنگلهای کشور شود
استفاده از تنور گازی (فرگازی) استاندارد مبتکر = نسوزاندان جنگل ها
تنور و نانشان از آتش هیزم گرم است. غذایشان را روی آتش میپزند، چایشان را روی زغال دم کنند و آب لازم برای استحمام را روی شعلههای هیزم گرم میکنند؛ این حکایت عشایر و روستاییان و خیلی از مناطق جنگلی کشورمان است که به ناچار از پوشش گیاهی منطقه به عنوان سوخت استفاده میکنند، پوششی که اگر با روند کنونی به هیزم و خاکستر بدل شود، در آینده نزدیک محیط زیست منطقه را نابود و شرایط زندگی را برای ساکنان این مناطق دشوارتر میکند، زیرا آتشی که به جان بوته یا درختچهها میافتد، تیر خلاصی است به پوشش گیاهی منطقه؛ تیری که بند را از پای غول ریزگردها باز میکند، غولی که دوشادوش باد کیلومترها سفر میکند و زندگی را به کام شهروندان شهرهای کوچک و بزرگ، تلخ….
با دستهای پینهبستهاش، شاخه درخت را خم میکند و بعد با تیشهای که به دست دارد، آنقدر ضربه میزند تا شاخه قطع شود. زخم دستهایش را نشان میدهد. میگوید اینها نشانههای فقر است، فقری که باعث شده او و هم روستاییهایش برای برآورده کردن نیاز اولیهشان کمر به قطع درختان ببندند. زن میانسال هرازگاهی سرفه میکند، سرفههایی که به قول خودش بوی دود میدهد. از این گله میکند که خود و خانوادهاش در تابستان و زمستان باید دود آتش بخاری یا تنور را تحمل کنند.
جمعآوری هیزم، بخشی از وظایف بیشتر زنان عشایر یا روستایی است. آنها برای جمعآوری هیزم هر روز شال و کلاه میکنند و چند کیلومتر را در گرمای طاقتفرسا و توفان شن منطقه پیاده پشتسر میگذارند، زیرا اگر نتوانند هیزم مورد نیازشان را پیدا کنند برای پخت و پز، حمام و شستن لباس خانوادهشان با مشکل روبهرو میشوند. این حکایت ساکنان مناطق محرومی مانند روستای گزانگوری زابل است که مردمانش تنها به سوخت هیزم دسترسی دارند.
مصائب جمعآوری هیزم
حلیمه یکی از مادرانی است که در روستای گزانگوری زندگی میکند. او به همراه یکی از دخترهایش هر روز برای جمعآوری هیزم به مناطق حاشیهای روستایش میرود. حلیمه ناچار است، برای پخت نان یا گرم کردن آب برای حمام یا شستن لباس اعضای خانواده هیزم جمعآوری کند. برای همین هر روز بخشی از شاخههای درختچههای گز یا تاق را قطع میکند.
او دراین باره توضیح میدهد: زندگی ساکنان روستا بدون هیزم امکانپذیر نیست، زیرا از آتش چوب گز و تاق است که تنور ما گرم میشود و میتوانیم نان بپزیم. حلیمه میگوید او و دیگر زنان و دختران روستا باید برای جمعآوری هیزم، مسافتی تا حدود چهار کیلومتر را پشتسر بگذارند و ممکن است هنگام جمعآوری هیزم برای آنها حوادث زیادی اتفاق بیفتد. مشکل خانوادههایی که در مناطق محروم زندگی میکنند، فقط جمعآوری هیزم نیست، زیرا درست کردن آتش نیز سختیهای خود را دارد. این را از آثار سوختگیهایی که روی دست زنان روستایی جا خوش کرده یا آثار دودی که در و دیوار اتاقهای آنها را رایگان رنگ سیاه زده، میتوان فهمید.
راه حل شرکت تعاونی مبتکر ( تنور گازی مبتکر )
چنانچه مصرف هیزم از سوی روستاییان و عشایر بدرستی مدیریت نشود، این مساله به مشکلات زیست محیطی کشور دامن میزند، زیرا با توجه به کمبود آب و سختی جنگلکاری در مناطق بیابانی میتوان پیشبینی کرد. با از بین رفتن پوشش گیاهی این منطقه، ساکنان آن ناگزیر به کوچ خواهند، شد زیرا حدود ۱۷ سال از زمانی که هامون خشک شده میگذرد و دراین مدت، اگر شرایط زندگی برای ساکنان منطقه قدری قابل تحمل باقی مانده، باید آن را به پای اندک پوشش گیاهی منطقه گذاشت که نمیگذارد همه چیز زیر توفان شن مدفون شود.
برای رسیدن به این هدف نیز مدتی است، سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور تلاشهایی را دنبال میکند. برای نمونه از طریق همکاری اداره منابع طبیعی استان ها و شرکت تعاونی مبتکر تنور گازی توزیع میشود و شرکت مبتکر باز هم اماده همکاری میباشد. اما باید یادآور شد، سازمان جنگلها به تنهایی از پس این نیاز روستاییان و عشایر بر نمیآید و در واقع، وزارتخانه و سازمانهای مسئول دیگری مانند نفت یا محیط زیست باید احساس مسئولیت کنند و برای جبران این کاستیها قدم بردارند.
شرکت مبتکر اعلام میدارد آماده همکاری در جهت کاهش قطع درختان با ادارات می باشد. به امید آبادانی کشور عزیز اسلامی ایران
برگفته از جاجم جم آنلاین (مهدی آیینی )
۱ دیدگاه. ارسال دیدگاه
بسیار جالب و عالی بود